3 Instagram Marketing Manieren

Inmiddels is vrijwel iedereen ermee bekend: Instagram. Het sociale platform dat eigenlijk begon als fotografie-app op iOS apparaten.

Men kon dan filters kiezen om de genomen foto’s er professioneler uit te laten zien, en deze konden dan gedeeld worden op het persoonlijke profiel van de gebruiker.

Inmiddels is Instagram een van de grootste sociale kanalen op het internet, en groeit Facebook bovenuit. Het platform is ook opgekocht door Facebook Inc., en dat is zeker te merken aan de meest recente updates.

Het platform komt nu namelijk (net als zijn broer Facebook) met een advertentieplatform, en dat wordt veelal gebruikt door businesses, zowel online als offline. Maar is dit advertentieplatform wel zo goed? Persoonlijk vind ik van niet.

De kosten zijn vrij hoog, en de conversie vrij laag. Mede doordat de doelgroep van Instagram helemaal niet zit te wachten op commerciele advertenties. Instagram is eigenlijk alleen goed bruikbaar op mobiele apparaten, en we weten allemaal dat mobiele conversies veel lager zijn t.o.v. desktop conversies.

Maar hoe kan je dan wel je business promoten op Instagram? Zijn er makkelijkere, goedkopere manieren? Lees snel verder.

1) Inspiratie-profiel

Deze manier wordt veellal door fashion en andere creatieve sectoren gebruikt. Men maakt dan een pagina waarop er ‘inspiratie’ wordt gedeeld. Bijvoorbeeld voor Fashion: Nieuwe outfits, trends en collecties.

Dit spreekt dan een grote doelgroep aan, en zodra een pagina als deze dan veel volgers heeft verzameld, worden er eigenlijk alleen nog maar ‘inspiratie’-foto’s geupload in eigen belang.

Minpunt: Het kost veel tijd om een groot volgeraantal te vergaren.

Oplossing: Goed je best doen, of: koop Instagram volgers. (#SP) Ja, het bestaat. Of het een goed idee is is een andere vraag, maar je kan het wellicht proberen.

2) Lookbook / Catalogus

Deze manier wordt veel gebruikt voor productontwikkelaars. Bijvoorbeeld voor meubels. Men upload dan de gehele catalogus op het Instagram profiel, omdat de scroll-feed erg handig meewerkt aan het showcasen van een mooie en strakke manier van de producten.

Je kan dan de geuploadde foto’s taggen met gerelateerde hashtags, en hopen dat er langzaam aan volgers zullen binnenstromen.

Minpunt: Ook dit kost veel tijd

Oplossing: Verspreidt het nieuws over het profiel. Zet het op de website, visitekaartjes, folders en flyers. Implementeer het met offline marketing en leg de focus op het Instagram profiel.

3) Influencers

Mijn persoonlijke favoriet. Zoek een influencer op Instagram. Natuurlijk zijn er miljoenen Instagrammers met een grote volgerbasis. Zoek een blogger met veel volgers, in jouw markt. Ben je dus een travel agency? Zoek een travel blogger.

Vaak zullen deze een ‘contact’ knop in hun biografie hebben staan, om de blogger (influencer) te bereiken. Laat ze weten wat je wilt promoten, en zij laten je weten wat het kost.

Minpunt: Kan prijzig worden

Oplossing: Zoek naar wat kleinere bloggers binnen je markt, maar met een hoge engagement rate (veel likes / reacties op content). Prijzen worden nog steeds vaak bepaald door volger aantallen, en niet door engagement.

Eindwoord

Er is dus veel mogelijk op Instagram, en daar is niet altijd het advertentie platform voor nodig. Sterker nog, ik denk dat de bovengenoemde oplossingen zelfs voor een veel beter resultaat kunnen zorgen.

Veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *